Neodržavanje klima uređaja

Neodržavanje i neredovno servisiranje klima uređaja može dovesti do ozbiljnih poremećaja u radu klima uređaja od kojih je najteži prestanak rada kompresora. Da ne bi došli u ovakvu ili sličnu situaciju potrebno je raditi barem jednom godišnje servis klima uređaja radi vas kao korisnika i samog klima uređaja.

Klima uređaj je potrebno barem jednom godišnje, a u zagađenijim sredinama i više puta da se čisti i održava jer u protivnom klima uređaju se smanjuje kapacitet hlađenja ili grejanja, troši više električne energije, dolazi do opterećenja u radu samog kompresora, a najgore od svega je stvaranje bakterija i virusa u samom klima uređaju. Da bi sprečili ovakve pojave potrebno je vaš klima uređaj očistiti, a postupak čišćenja klima uređaja opisali smo u rubrici godišnji servis

Glavni uzrok lošeg hlađenja ili grejanja u klimatizovanim prostorijama je loše održavanje klima uređaja.Kod velikog broja korisnika preovladava mišljenje kako klima uređaj ne treba čistiti i održavati već je dovoljno samo oprati standardne filtere. Sve dok se iz klima uređaja ne počne osećati neprijatan miris, klima uređaj počne slabo da hladi ili iz unutrašnje jedinice počne da curi voda tek tada se za pomoć obraćaju serviserima.


Ventilator neodržavanog klima uređaja


Ventilator pre i posle čišćenja


Vazduh u prostorijama je pun prljavštine i mikroorganizama, te se najveći deo zadržava na filterima pa ih je potrebno redovito prati. Nako filtracije vazduh prelazi preko isparivača gde se hladi ili greje. Deo prljavštine koja je prošla kroz filtere zadržava se na samom isparivaču. Tada je sam isparivač izvor bakterija koji je sa servisom klima potrebno ponovno očistiti i dezinfekovati.


Filteri puni prašine i bakterija


Pored toga što se vazduh na ispraivaču hladi na njemu dolazi do kondenzacije. Sa isparivača voda se sliva u kadicu kondenzata i izbacuje napolje.Zbog pojave bakterija i buđi kadicu je potrebno na servisu klima uređaja očistiti i dezinfikovati jer u protivno dolazi do zapušenja odvoda kondenzata i prelivanja samog kondezata iz unutrašnje jedinice.


Kadica kondenzata puna buđi i bakterija